Sandwich de potíto

Mine damer og herrer, lad mig præsentere den chilenske røvhuls-sandwich!
Jeg beklager mit sprogbrug, men det er faktisk lige hvad det er.

Den chilenske ‘sandwich de potito’ er nemlig lavet af rektum fra ko eller gris, snittet fint, og stegt på grillen sammen med anden indmad (oftest ko-mave), longaniza-pølser og masser af løg. Den serveres i et marraqueta-brød med chili, mayonaise, og andet tilbehør efter valg.

Historien om denne, skal vi sige lidt særlige chilenske spise, siges at stamme helt tilbage fra 1851. Her startede jernbanetrafikken mellem Santiago og havnebyen Valparaíso, og her begyndte man at sælge disse sandwich til passagerer på strækningen. Senere er spisen blevet udbredt omkring fodboldstadions, hvor publikum kunne købe billig mad, solgt fra grill-boder ude på gaden.Jeg har tit hørt historien omtalt fra min chilenske familie, men i tider med Pizza Hut, Burger King og veganske tendenser, troede jeg faktisk ikke den fandtes mere. Men ved det nylige besøg på det store Bio Bio-marked i Santiago, så jeg på skiltet ved en lokal grillbiks, at den stadig var på menuen. Så nej, amerikansk fastfood har ikke overvundet alt, der findes altså stadig meget lokale – og særegne – delikatesser. Var det noget?

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *