De Spanske Kilder

Spanierne henter det i flasker, spande, krukker og store dunke. Vand fra den lokale kilde, som kan tappes fra en hane i byen. Specielt i landsbyer og de mindre byer. Alt fra husmødre til ægtepar og unge familier kommer gående med hvad de kan bære, eller endda i bil, og fylder bagagerummet op med vanddunke.

Er det mon for at spare penge på købet af mineralvand i supermarkedet? Eller det fordi det smager bedre end vandet i hanerne derhjemme? ‘Deres udsendte’ satte sig for, at undersøge hvorfor:

Det viser sig, at bjergene bag kysten, er fyldt med naturlige kilder. Kildevandsudspring findes overalt i bjergene, og man har i årtusinder ledt vandet til byerne, brugt det til husholdning – og i øvrigt altid sværget til, at det naturlige vand var godt, rent og sundt drikkevand. Faktisk er man ret stolte over sine kilder hernede – manantiales – som de kaldes på spansk, og foretrækker ofte at bruge det, frem for ethvert andet produkt der er til salg kommercielt.

Der findes mere end 10.000 kilder i Andalucía-regionen, her er det kilden ‘Manantial de Inca’, der helt fra Torremolinos bl.a. leverer vand helt frem til Málaga
Kilden ‘Nacimiento de Cueva del Gato’ på kanten af nationalparken ‘Sierra de Grazalema’

I Málagaprovinsen alene findes der i nærheden af 400 kilder. I hele Andalucía-regionen er det langt fra alle kilder der er registreret og optalt, og antallet varierer alt efter hvor man læser det. Men der anslås at være helt op imod 10 – 12.000 naturlige kilder i hele Andalusien. Et tal der beviser, at naturligt kildevand i området er en kæmpe ressource, som bør selvfølgelig bør udforskes, værdsættes og bevares.

Samme kilde, samme vand, samme gade i Barrio Calvario, Torremolinos i hhv. 2015 og 1951

Kildevand har man altså brugt i årtusinder her i Spanien, og mange af de gamle ‘brønde’ – eller aftapningssteder – har man holdt vedlige for traditionens skyld. Spanierne elsker jo som bekendt deres traditioner, og benytter sig altså stadig af det friske kildevand, der står enhver frit for at benytte og tappe: Og måske med god grund:

For de fleste steder siges det, at kildevandet indeholder den helt rette balance i indholdet af mineraler som fx magnesium og calcium. Det gør vandet sundt at drikke – helbredende, mener mange.

Den helt rette balance mellem mineralerne calcium og magnesium i kildevandet, skulle være godt i kroppens forsvar mod bl.a. cancer
Går man på jagt efter kildernes udspring, finder man ofte smukke naturoplevelser

Så på mine seneste gåture her i lokalområdet har jeg haft den tomme vandflaske med, og tappet vand, hvor jeg har set andre gøre det. Jeg må give de lokale ret: Vandet smager faktisk godt – og jeg føler mig allerede en hel del sundere, nærmest som en hel Asterix der lige har drukket af trylledrikken.

Så for en enkelt gangs skyld, kære læsere, tillad mig at uddele en vaskeægte: Skål – SALUD – i vaskeægte kildevand..!

Note:
Er man interesseret i temaet om kildevand, så er der faktisk udviklet en hjemmeside, hvor man ikke bare kan gå ind og søge på hvilke kilder og udspring der findes i hvilket område – men hvor man også kan anmode om at registrere nye fund af kilder der hidtil ikke har været registreret. Siden (der er spansksproget) hedder ‘”Kend dine kilder” og kan ses her: http://www.conocetusfuentes.com/home.php

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *