Alternativ stressbehandling: Ko-terapi?

 

Glem alt om mindfulness, yoga og stress-coaching. Gå i stedet ud og find dig en ko!

Deres udsendte medarbejder, anbefaler det sidste nye indenfor virksom afstresning: Ko-terapi. En session tager en halv dag og foregår som følger:

Man tager en taburet og bevæger sig en tur på landet – ud til der hvor der findes køer. Man finder den sløveste og mest afslappede ko man kan finde på marken og sætter sin lille taburet foran koen.
Derefter begynder man blot at kigge på koen. Betragte den. Iagttage, prøve at lade indtrykkene komme til sig og bare forsøge at slappe af så meget som muligt.

De første tanker der rammer mennesket, er: ”Gud, hvor er det dyr dog dovent. Der er jo slet ingen produktivitet eller aktivitet af nogen art”. Det er rigtigt, koen ligger bare og laver ingenting, bortset fra at æde græs, tygge drøv, snuse til de vilde blomster og lægge en ordentlig kage fra tid til anden.

Mennesket begynder hurtigt at blive utålmodigt og lettere nervøst, for der sker jo ikke noget. Ingenting. Det stressede menneske er ikke vant til denne slags ‘ingenting’ og et begyndende utålmodighedssyndrom bliver større og virker straks grænseløst irriterende. Tics og andre nervøse bevægelser kan forekomme.

Men kunsten er at skulle sidde helt roligt – helt stille – og iagttage koen i mindst 4 timer nonstop. I grelle tilfælde kan det være nødvendigt at fastspænde stresspatienten til taburetten foran koen, for at opnå den ønskede effekt.

Så begynder der at ske en ændring i menneskets sindstilstand: I stedet for at finde koen irriterende, doven, dvask og dum – indser man pludseligt, at det måske er koen der har fat i den lange ende og mennesket der tager grueligt fejl.

Som en ‘switch’ – en mental mekanisme der tager fat i ens psyke – begynder man at kopiere koens tilstand. Man begynder at henfalde til koens langsomme og rolige rytme og at spørge sig selv: ”Hvorfor har jeg egentlig så travlt?”. ”Hvorfor er det, at jeg bekymrer mig om i morgen, allerede i dag?” Og, til sidst: ”Er det egentlig mig der ved noget om at leve livet, eller er det koen der har grundlæggende bedre fat i den slags?”

Pulsen falder, blodtrykket rasler ned og den menneskelige omdrejningstæller begynder at finde sit naturlige leje.

Tro mig, kære læser, denne terapi er virksom, koster ikke en krone – og er helt og særdeles uvidenskabelig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *