Spanske vinterbilleder

‘Rejs dog udenfor sæsonen’, var der engang en klog mand der sagde til mig. Det har jeg gjort lige siden, og der er noget om snakken: Rejserne er billigere, der er ikke overrendt af turister – og vejret kan stadig være lunt og godt, som på denne tilfældige februar-dag i Spanien.

Nej, man får ikke +30 sommergrader i Spanien om vinteren, for det er jo som bekendt vinter på den nordlige halvkugle, sommer på den sydlige – og så skal helt ned og krydse ækvator for at finde rigtig sommervarme. Men Spanien er lun og lys, og følelsen af at rejse væk fra mørke minusgrader i nord, og mærke kontrasten ved ankomme til sollyset i syd – kan næppe blive bedre end om vinteren.

‘Bliver det slet ikke vinter’? Jo, det gør. Man kan sagtens risikere regnfulde dage, og køligt vejr morgen og aften. Men stadig; så er det måske 15-20 grader varmere end derhjemme, solen har stadig kraft – og mest af alt, så er lyset her. På årets korteste dag går den danske sol ned ved 15:30-tiden, mens den i Sydspanien går ned omkring 18-tiden. Det gør en forskel, specielt når dagen i Spanien er så solrig som den ofte er. Man får det bedre.

Når sandstrandene får fred og ikke fyldes med folk i et stykke tid gennem vinteren, begynder de at vokse til med naturlig vegetation. Jeg kalder det for ‘strand-salat’, som er smukt at se på, og det er noget fugle og insekter kan li’. Væk er også stanken af sololie og lyden af larmende strandgæster.

Lyset, farverne og solen er her om vinteren. Væk er overfloden af sommerferie-turister, de opskruede priser og fyldte hoteller. Også højsæsonens 40 graders sommerhede er der skruet ned for. Det gør det nemmere, og langt mere behageligt, at trave ud og få gode naturoplevelser, eller at tage på ture til byer som Sevilla, Granada eller Cordoba, som er for varme om sommeren.

At det er frostfrit gennem den spanske vinter, gør, at der er masser af vækst i træer og planter. Farverige bougainvilleaer blomstrer om vinteren, det samme gør appelsin- og citrontræer, som ses overalt. Og i det spæde forår, omkring april, eksploderer de imponerende jacarandá-træer i lilla farve. Hvis ikke man vidste man var glad for blomster og træer – så bliver man det helt automatisk i Spanien.

For Spaniens-elskere har vinteren også den fordel, at der ikke er helt så mange Fish & Chips shops, Full English Breakfast menuer, eller hollandske ‘eethuis’-caféer som der er om sommeren. Man ser flere spaniere i gadebilledet (der nu i lavsæsonen holder mere fri), så på en måde, virker vinteren bare lidt mere spansk. Og det er vel slet ikke så tosset, er det…?

One thought on “Spanske vinterbilleder

  1. Elsker “Postkort fra Enrique”. Det er nogle fantastiske beskrivelser – man bliver helt misundelig ikke at “gå tur” med ham.
    Tusind tak for dine dejlige “historier”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *