12 oktober – Spaniens ‘nationaldag’

Den 12. oktober er det helligdag i Spanien. Dagen kaldes ‘Fiesta Nacional de España‘ – altså, Spaniens nationaldag.
Men der er faktisk lidt historie omkring dagen og datoen, der ikke bare har skabt glæde og stolthed for spanierne – men også en del utilfredshed og foragt ude i verden, som måske er værd at kende til.

Spanierne fejrer nemlig dagen, som den dag Columbus opdagede Amerika, netop d. 12. oktober 1492. Derfor kaldes dagen bl.a. også for ‘Dia de Colón‘ (‘Columbus’ dag’) eller ‘Dia de la Hispanidad‘ (‘spanskhedens dag’). Dagen er også blevet kaldt ‘Dia de la Raza‘ (‘racens dag’ – altså den spanske race).

Spanierne fejrer opdagelsen af den nye verden og udbredelsen af spansk sprog og kultur uden for Europas grænser. I den spanske forfatning, skriver man bl.a:
Den 12. oktober, symboliserer dagen hvor Spanien skaber opførelsen af den kulturelle og politiske mangfoldighed, der integrerer kongeriget Spanien, med sproglig og kulturel udbredelse af monarkiet ud over de europæiske grænser. ”
Dagen fejres stort i Spanien, med kongeligt honnør, store militæroptog og spanske flag overalt. Skoler lukkes, det er offentlig fridag – og alle er glade.

Men ude i verden, er det ikke alle der er glade for denne spanske nationaldag.
De folkeslag der i sin tid fik ‘besøg’ af Columbus – deler absolut ikke stoltheden i udbredelsen af den form for spanskhed. Hele det Latinamerikanske kontinent blev jo erobret dengang. Plyndret for rigdomme og den oprindelige befolkning hærget og forfulgt. Den historie har man ikke glemt i Latinamerika. Heller ikke i dag.

I hele Latinamerika, og hos de mere end 600 millioner latinamerikanere der lever i Sydamerika, Caribien og Mellemamerika, betragter man dagen som en ‘sorgens’ dag. Nogle kalder dagen for ‘blodets dag’ og andre steder, som fx Bolivia og Venezuela, har man navngivet den: ”Dia de la Resistencia Indigena‘ – altså, ‘Det oprindelige folks (indianernes) modstandsdag’.

Men her, mere end 500 år senere, forbliver dagen dog en helligdag, både i Spanien – samt i hele Latinamerika – uanset om man er enig om budskabet eller ej. Spanien fester – Amerika græder.

Så uanset om man har et forhold til Spanien og Latinamerika eller ej, eller om man blot er ærgerlig over de lokale butikker holder lukket – så er dette en af historiens helt store dage, som har markeret den verden vi kender i dag. En dag der er værd at bemærke…og reflektere over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *