‘Noche de San Juan’ – Sankt Hans på spansk

Det handler om smukke nymfer, gode og onde feer, om ild, lys og vand. Om solens kraft, om sommer og om gamle legender. Og så er der ham Johannes Døberen – hvordan kommer han ind i billedet?

Jeg spurgte mig selv om man fejrer Sankt Hans i Spanien? Men jeg fandt hurtigt ud af, at det faktisk er et dumt spørgsmål. For i Spanien har man tradition for at fejre alt hvad der overhovedet er muligt at fejre – så jo, ‘selvfølgelig fejrer man da Sankt Hans…!’ Hernede går festen under navnet: ‘Noche de San Juan’.

sanjuan11Både Sankt Hans og ‘San Juan’ handler primært om fejringen af sommersolhverv – altså det tidspunkt på året hvor natten og mørket er kortest og hvor man fejrer solen og lyset omkring datoen 21. juni.
Men hernede sydpå har den katolske kirke en finger med i spillet også. For kirkens fejring handler om at der er 6 måneder til et vist Jesus-barns fødsel i december – og har altid fejret dagen den 24. juni. Navnet ‘San Juan’ kommer fra det spanske navn ‘San Juan Bautista’ – på dansk Johannes Døberen – og altså en af religionens helt store figurer. En navn som kirken således har gjort til symbol, i et forsøg på at holde de gamle, hedenske traditioner i kort snor.

Så der er lidt ‘dato-forvirring’ omkring San Juan – og aftenen fejres rundt omkring i Spanien på forskellige datoer mellem d. 21. – 24. juni. Men det religiøse i festen er gået lidt af fløjten gennem årene og faktisk er kun navnet ‘San Juan’ forblevet. Nu handler festen og fejringen om de lyse dage og nætter – hvor man fejrer solens og lysets kraft – inden mørket igen sniger sig ind på årets kalender. Bålene og ilden der brændes, er således ment for at ‘give kraft til solen’.

sanjuan97

I Málaga – og langs hele kysten – fejres ‘San Juan’ med et ordenligt brag den 23. juni. Festen foregår på strandene, hvor der festes fra sen aften og det meste af natten. Aftenen og natten fejres med bål på stranden, og på ægte spansk maner så festes der med mad, drikke, musik og dans. På ‘La Malagueta’ stranden – og flere andre steder langs kysten – er der ofte arrangeret byfester med levende musik og dans. Dagen er fantastisk god undskyldning for at tilrettelægge endnu en fest her i Spanien.

Og så er der et par interessante detaljer og traditioner der følger med, når folk tager til stranden:

For det første, så bader man når det bliver midnat. Det er vigtigt at bade mindst sine fødder og vaske sit ansigt i havets vand, for så forbliver man smuk dagen efter – og igennem hele den mørke periode der kommer efter solhverv. Det siges også, at der er vigtigt ikke at se sig selv i et spejl under denne rensning, for så udebliver den helende effekt af havets vand.

sanjuan3                          sanjuan1

For det andet – så brænder man dukker af på bålet. Ganske som heksene i Danmark, men her hedder dukkerne ‘Júas’ – det er de onde onder der brændes væk. Ældgamle legender fra den spanske mytologi, fortæller om smukke – men fortryllede og forheksede – nymfer der dukker op i nærheden af havet. Altid med langt og smukt hår, som de reder med en børste. Ifølge legenden, kan man risikere at blive spurgt om hvem der er smukkest, pigen eller børsten – og det er let at lade sig friste til at give det forkerte svar – og så bliver man selv forhekset.

sanjuan94Ilden og vandet er kuren mod de ånde onder og mod trolddommen. Derfor er det også tradition at hoppe over ilden fra bålets flammer – slipper du helskindet over sådan et bålhop, så er du nemlig sikret god held og lykke i hele året der kommer.

En anden tradition, er at nedskrive et ønske på en lap papir – for derefter at brænde sedlen med ild fra bålet, for derefter at smide asken i havet. Det skulle få dit ønske til at gå i opfyldelse, så det er bare med at spytte på blyanten og få skrevet det hele ned…

sanjuan4

Og imens man bader, fester, spiser, drikker, danser og nyder den smukke, lyse nat – så lad os blive enige om en ting:
Uanset hvad grund man har – om det er solen og ilden, fejringen af den kristne tro eller man fænges af overtro, gamle legender og mytologi, eller man blot er til fest og farver– så er en ting helt sikker: I Spanien, der får man lov at fejre, uanset hvilken grund man har. Er der anledning til at arrangere en fest – så gør man det.

Og denne her fest, er en af de helt store…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *