Hop ud i sproget – tag det med på rejsen

 

Jeg holder af min tidlige slentretur gennem den lokale bydel hvor jeg holder til. Den forårsskarpe morgensol, folk der gør klar til dagens arbejde og en sympatisk by der er ved at vågne til live. Jeg hilser på de forbipasserende og folk jeg møder – og de hilser altid igen. Hos bageren, den kommunale gadefejer og også et ‘buenos dias‘ til den gamle mand der er ude at lufte hunden.

IMG_1076

At hilse er så vigtigt i Spanien, det betyder mere end man måske tror. Specielt hvis hilsnen kommer fra en blåøjet ‘giri‘ som mig selv, imponerer det og skaber respekt hos spanierne. De er jo ikke vant til det. De oplever så ofte at udlændinge blot begynder at tale til dem på engelsk – som om det var en selvfølge at man talte engelsk i Spanien – og det kan de godt blive lidt trætte af.

Op imod en halv milliard mennesker i verden taler spansk som modersmål. Det meste af Latinamerika og så selvfølgelig Spanien hvor godt 46 millioner spaniere taler det smukke sprog. Glem alt om engelsk – det funker altså ikke på disse breddegrader – vi taler om hele befolkninger der som grundregel ikke taler andet end spansk. Og det er jo egentlig en fiks lille detalje at vide, hvis man rejser sådanne steder hen.

2

I det lokale supermarked er der som altid masser af samtaler mellem de handlende. Overalt standser folk op for at tale med hinanden. Mellem havregryn og letmælk og også når de står i kø ved kassen. Spanierne elsker at plapre løs om alt og intet, vise billederne frem af deres børnebørn eller føre en kort – men vigtig – debat om lørdagens fodboldkamp. Sådan er det bare i Spanien.

Bare at stå der, og kunne overhøre hvad de taler om, DET er hyggeligt. Der kommer så mange guldkorn ind i mellem, at man pludseligt klapper sig selv godt og grundigt på skulderen, for at have gidet at lære lidt spansk.
De små samtaler mellem kassedamen og den handlende, er guld værd. Ind i mellem byttepenge og plasticposer, er hun altså i stand til at få sagt en masse sjove ting og spørge ind til hvordan det går derhjemme. En dansk Kvickly-dame ville blive svimmel og gå ned med stress, hvis hun skulle nå så mange proaktive og positive handlinger på en gang uden at se sur ud.

Det er en spansk kultur som man kan være så heldig at opleve, hvis man har taget sproget med. Man lærer jo noget om hvordan spanierne faktisk er…

Så sprog er på alle måder godt. Men er det også svært?

Altså, at man ikke behøver at være ”Can. Altformeget” i sprog for at kommunikere på spansk. Spansk er ikke raketvidenskab og man behøver ikke at være et geni for at kunne så tilpas meget, at man kan klare sig. Selv bare en smule, kan gøre det hele lidt nemmere og lidt sjovere. Det handler faktisk mere om at ville, end om at kunne.
Egentlig er det ret sjovt at lære spansk. Også når man jokker i spinaten og siger noget helt forkert. Man skal lave fejl for at kunne lære af det. Og der sker ikke noget ved det – man kan højst få et billigt grin. Det gælder bare om at turde prøve og at komme i gang, og så glemme alt om at være så pokkers perfekt. Hop ud og se hvad der sker. Man får så mange gode oplevelser ud af det – lokale oplevelser, den slags man ikke kan finde i guidebogen. Det bedste er, at spanierne vil elske dig for det. Og at spanierne respekterer dig, det kan der bestemt kun komme noget godt ud af!4

Det begynder at blive sjovt, når man kan gøre sig forståelig hos købmanden. At kunne spørge om vej hos folk du møder på gaden eller at kunne spørge madmutter hvad det egentlig er hun har i gryderne på det lille spisested. At forstå et enkelt ord mere dag for dag. Det hele bliver sådan lidt mere menneskeligt på den måde.
At kunne levere en lille sympatisk bemærkning til hende den mørkhårede med mandeløjnene henne på markedet. Det er at mærke stoltheden når du forstår den første vittighed og føle sig en lille smule mindre som turist, og lidt mere som en del af det sted du besøger.

 

Den slags kaldes vel integration – og integration føles bare godt når man selv er en del af den. En verden der åbner sig.

 

Så skal du på rejse ud i den spansktalende verden – så tag sproget med dig. Det er måske den vigtigste ting på pakkelisten…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *