Historien om ‘El Caminito del Rey’

 

Et spansk million-projekt, et genistreg af et ingeniørarbejde og en dundrende succes lige fra start. Den halve verden strømmer til, for at gå den fantastiske tur på Caminito del Rey – ‘Den lille Kongesti’.

Men hvorfor byggede man i begyndelsen af 1900-tallet en halsbrækkende sti langt oppe i klipperne? Hvad er oprindelsen – og hvad blev stien egentlig brugt til?

Navnet er ‘Desfiladero de los Gaitanes’. Det er det pas der forbinder de to stejle bjergrygge – der forsvinder 100 meter ned i Guadalhorce-floden. Der er heroppe i bjergene at det hele er foregået, ca. 60 km vest fra Málaga.

5673c398-f23a-4a19-9086-6ef9934b2ad7 - Copy
Historien starter i tiden omkring 1855, hvor man begynder at bygge en jernbanelinje mellem Córdoba og Málaga. En lille by i bjergene – El Chorro – blev centrum for arbejdet. Det var hertil man fragtede materialer og her man byggede simple huse til arbejderne, et lille hospital, en købmand og endda en ‘cantina’. Da jernbanen var færdigbygget i 1865 – var et helt lille samfund blevet skabt i El Chorro.

imagesSå kommer der en visionær ingeniør på banen, Rafael Benjumea, der ser muligheden i at bygge et vandkraftværk, p.gr.a. stedets geografiske udformning, og ender da også med at få koncessionen til at udvinde elektricitet fra et hydroelektrisk værk. Vi er slutningen af 1800-tallet.

For at komme i gang med byggeriet af værket, er det nødvendigt at kunne komme op og mobilisere sig rundt i de høje og stejle klipper. Jerndragere skal bankes ind i klippesiden og de skal beklædes med planker for at arbejderne kan komme op. Ikke et arbejde for hvem som helst.

image1 (1)Benjumea får den geniale idé, at bruge sømænd og fiskere til opgaven. De er nemlig vant til at arbejde i skibenes høje master og havde evnen til at kunne arbejde i højden, surret fast med tovværk og taljer.
Og således begynder arbejdet på både kraftværk og sti – vi er i perioden mellem 1901 og 1905.

El Chorro bliver større under arbejdet med vandkraftværket, flere arbejdere kommer til fra området bag ved kløften – Ardales – men de skal den lange vej udenom for at komme til byen. Derfor besluttede Benjumea at bygge videre på stien, så arbejderne lettere kunne komme frem. Og i et spøjst samarbejde mellem sømænd og lokale arbejdere, blev stien bygget færdigt.

Kraftværket blev færdigt i 1921. Noget af en bedrift på den tid og selveste kong Alfonso XIII af Spanien kom da også til åbningen, for at indvie det nye kraftværk. Kongen satte sine royale fødder på den smalle og farlige sti – og den blev straks blev døbt ‘den lille kongesti’ – El Caminito del Rey.

mEG9V

Årene går, krigen kommer og historien går sin gang. Og selv om man i starten vedligeholder stien (og endda forbedrer dele af konstruktionen med cement) så går den med tiden i forfald. Der bliver bygget nye veje i området ved El Chorro og behovet for stien er ikke det samme. I nyere tid begynder stien for alvor at gå i forfald, smuldre fra hinanden og blive for farlig at benytte. Derfor lukkes den.

Men El Caminito får en farverig opblomstring midt i 1960’erne og op gennem 70’erne, hvor Hollywood fatter interesse for stedets fantastiske ‘location’. Flere scener til kendte film bliver optaget ved Desfiladero de los Gaitanes og på El Caminito. Bl.a. filmen ‘Von Ryan’s Express med Frank Sinatra i hovedrollen – men også flere andre film er blevet til i området, med skuespillere som Rachel Welch, Omar Sharif og Brigitte Bardot.

Men selv om den nedslidte sti kommer i værre og værre stand, så tiltrækker stedet flere klatrefolk, bjergbestigere og eventyrlystne vovehalse. Det bliver populært at gå på det der nu kaldes: ‘Verdens farligste sti’. Men i 1993 går det galt. En ung skolepige falder ned og mister livet på en udflugt med skolen. Senere i 1990’erne sker der yderligere et par dødsulykker – og stien lukkes definitivt ned i 2001, med trusler om bøder på 6.000 euro, hvis man bevæger sig ind på stien. Det holder folk væk.

u157652 013

Og så når historien frem til 2006, hvor Andalusiens regionsråd begynder at få idéen om en renovering af den gamle sti. I 2009 kommer projektet i licitation og d. 28. marts 2015 er det imponerende arbejde færdigt – og den nye ‘Caminito del Rey’ bliver erklæret åben.

Caminito-del-Rey

Triangulo-activo-gastroexperimenta-caminito-del-rey

Nu, et par år senere, har El Caminitos reservationssystem stort set meldt alt udsolgt siden åbningen – og millionvis besøgende har begejstret vandret den 7,7 km lange tur oppe på den imponerende klippeside.
En ny epoke i historien er begyndt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *