Spanske Søndage

Man behøver ikke gå ret mange skridt ud i det spanske søndagslandskab, før man ser store grupper af familier og venner der er samlet på caféerne, langs strandene eller i parkerne. Højst sandsynligt til en lækker søndagsfrokost. Jeg har set det så tit andre steder sydpå og også overalt i Latinamerika. Så typisk at samles og socialisere på den måde. Med familien, vennerne, naboerne og hvem der nu ellers måtte være til stede.

Det er søndag, der hygges – og alle tager del. Man spiser sammen, nusser med ungerne, taler om ting man ellers aldrig får talt om, drikker vin, fortæller historier og får sig garanteret en lille middagslur. Det er som om dagen og selskabet går op i en højere enhed – i en blanding af afslapning, hygge og godt selskab. Der er på intet tidspunkt tale om at man tænker på mandagen. Mandagen er langt væk, det er jo først i næste uge..!

a80529a880f6df1b9f1ec1e3ff18685b

Skulle det gå hen og blive sent, og søndagen viser sig at udvikle sig til en fest – ja, så er det først noget man konfronteres med om mandagen. Ikke før. Er man træt i hovedet mandag morgen, så er det da ikke noget man tænker på allerede nu… det ville da være tåbeligt!

Sikke dog en vidunderlig holdning at have…

9-september-77

Jeg kaster en tanke tilbage på søndage i Danmark – og hvor kedelige de egentlig er blevet. Vi er så rationelle og ansvarlige, deroppe nordpå, at vi allerede om søndagen begynder at forberede os til mandagen! Noget med at få vasket bil, stryge skjorter og ihærdigt at sørge for at krummerne fra morgenbrødet tørres af bordet. Uha uha. At gå tidligt i seng for at være frisk til mandag morgen. Danske søndage har for mig ofte været tvivlsomme pizzaer og gamle film man alligevel har set flere gange før. Hvorfor ikke bruge søndagen til noget sjovt?

bea,happiness,happiness-felicidad-gente-people-chica-mujer-woman-bar-celebration-fiesta-madrid-espa-a-spain-smile-sonrisa

Jeg foreslår man gør søndagen til en fest. At man tænder grillen og åbner rødvinen. At man inviterer vennerne til full breakfast – eller familien til søndagsfrokost.

Det er egentlig ligegyldigt hvad – om man går i festrus eller bare hiver stikket ud og lægger sig i hængekøjen med en god bog – så længe dagen står i ‘nydningens’ tegn. Det er min holding.

For søndagen er jo DIN dag. Det er din velfortjente fridag med tryk på ‘fri’, hvor du kan gøre fuldstændig som du har lyst til. Det ville tosset ikke at nyde den i fulde drag. Det gælder om at kæmpe imod hverdagens rastløse og utålmodige lille trold der prikker til dig og får dig til at glemme nuet. Glem mandagen, for pokker – bare for en stund – den skal nok komme helt ad sig selv.

hammock

Så nu vil jeg således gå ud i den spanske søndag og gøre det som man gør mest hernede: Nemlig at finde et bord under et skyggefuldt træ og få noget godt at spise, noget læskende at drikke og sludre med nogle sympatiske mennesker omkring mig. Eller for at sige det kort: Gøre søndagen til en LEVE-dag…

Og når så mørket falder på, trolden dukker op og jeg automatisk begynder at kigge på uret og tænke på ugen der kommer – så vil jeg huske de vise ord:

”At weekenden aldrig slutter helt før mandag morgen”!

4 thoughts on “Spanske Søndage

  1. Tak for en god artikel, om Spanierne måde at nyde søndagen sammen socialt. Har altid selv kørt meget ind i “baglandet” sådan en søndag eftermiddag. Og sikke steder der er dukket op, man slet ikke vidste lå der. Den ene skønne sted efter det andet. Det bedste man kan gøre er at spørge en indfødt hvad de anbefaler sådan en fridag.. Jeg/vi har som nævnt fået fantastiske oplevelser, meget at det du nævner. Det ville være stort hvis det kunne ske i lille Danmark. GOD SØNDAG og kom så ud …?☀️

  2. Vi må gribe i egen barm og tage teten op, det lyder som en rigtig god ide. Det er dog ikke nemt at få folk af huse herhjemme en søndag. Lad os dog prøve. ??????

  3. Hej Kirsten,
    Tak for din kommentar. Så rigtigt at vi er svære at få ud af døren derhjemme. Men det vigtigste er vel nok, at vi huske at nyde dagen – og måske ikke tænke så meget på dagen i morgen – og alle pligterne der venter. Det synes jeg godt vi kunne blive bedre til… Tak for kommentaren..:)

  4. Hej Karsten,
    Ja, tak skal du have for den kommentar. Og hvor er det dog rigtigt som du skriver, at disse ture ind i ‘baglandet’ bare kan være noget af det bedste. At tage på opdagelse og turde tage oplevelserne som de kommer. Disse uventede og spontane rejser – kan give så store oplevelser. Og ja, måske nok mere sandsynligt herude i verden – end hjemme i DK.. GOD søndag til dig også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *