Historien om træet med det svære navn

Det står i massiv blomst de fleste steder for tiden – og pryder gader, parker og byer med lilla blomst. Det fine træ med det lidt vanskelige navn: Jacarandá (udtales på spansk med det bløde ‘J’ først, og sluttes af med tryk på ‘á’ til sidst – ja·ca·ran·dá )

Træet stammer oprindeligt fra Brasilien og de nærliggende lande på det sydamerikanske kontinent. Men træet er med tiden blevet plantet over det meste af den verden der har tropisk eller subtropisk klima, bl.a. Australien, New Zealand, Sydafrika, Sydøstasien, Californien og det sydlige Europa (specielt Spanien).

Træet kan godt gro i koldere klimaer, men har svært ved at blomstre. Det kan dog ikke overleve i ekstreme klimaer med hård frost, selv om nogle dog lykkedes med at få træet til at gro i potter i havestuer osv.

Det siges at være portugiserne der har givet træet sit navn. Jacarandá betyder nemlig ‘hårdt træ’ på portugisisk, og det passer også godt med træets egenskaber – et træ der er i familie med palisander-træet.

En bedre historisk forklaring er dog, at navnet stammer fra de sydamerikanske guaraní-indianere, der netop stammer fra regionen omkring Brasilien, Paraguay, Argentina og Bolivia – der hvor træet har sin oprindelse. Indianerne kaldte træet for ‘hakuã’, hvilket betyder ‘duftende’ eller ‘perfumeret’ – grundet blomstens søde duft.

De fleste elsker synet af det smukke træ i blomst. Selv om nogle dog brokker sig over, hvor meget det klistrer, når træerne afblomstrer og smider deres frøkapsler over gader, fortove, på biler osv – så er jacarandá-træet gennem historien faktisk kendt for at bringe held, visdom og lykke.

Der findes en legende – en myte – som stammer fra de sydamerikanske guaraní-indianere:

” Ifølge legenden landede en smuk fugl ved navn Mitu ovenpå et Jacarandá-træ, og bragte en smuk kvinde med sig. Kvinden, som var månens præstinde, klatrede ned fra træet og levede blandt landsbyboerne og delte med dem sin viden og etik. Efter at have opfyldt hendes mission, vendte hun tilbage til træet, udsmykket i jacaranda-blomster, og steg derefter til himmels, hvor hun forenede sig med sin sjæleven – nemlig solens søn. “

En smuk historie – der jo passer fint til et smukt træ.

Så nyd farverne mens de er her – jacarandátræet blomstrer i mellem 5-8 uger.

One thought on “Historien om træet med det svære navn

  1. Har lige delt Lone Landmands fortælling om hendes klokketræ el kejsertræ ! Tror det må være samme slags 😊meget smukt 💚Tak for fortælling mm!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *