Rejseglæde

 

Hvor mon kaffen smager bedst når man drager ud i verden? Hos Starbucks inde i byen? Eller den der er brygget på det gamle brændekomfur, under landlige og mere primitive forhold? Eller måske fra den spruttende kaffekoger – hos Manolo – på den lokale spanske bar?

‘Deres udsendte’ har for længst valgt hvilken kaffe der er den bedste. Det er den der skaber oplevelser. For det er de små, lokale rejseoplevelser man ikke er vant til i det daglige – der giver de store rejseglæder…

Rejseglæde er et vidt begreb – fordi vi er så forskellige som mennesker. Men det er ikke altid de mest fantastiske og farvestrålende destinationer fra rejsekatalogerne der giver de største oplevelser. Rejseglæde handler om ofte de små, helt nære og lokale oplevelser. Dem du ikke har oplevet før og som ta’r fusen på dig, fordi de er anderledes og åbner øjnene for den anden verden du er rejst ud i. Nogle gange handler det om at ‘hoppe lidt ud over kanten’ – sådan i overført betydning – og turde at få de små oplevelser med…

At træde ind på det lokale ældrecenter i Spanien, og opleve at det summer med aktivitet – og at der kø i baren – er heller ikke noget man er vant til hjemmefra. Det er patina og livsglæde der giver stof til eftertanke, som flytter grænser for hvad man ellers tænker om ældre mennesker. Det er sundt at se, og så koster det ingen penge at opleve – bortset måske for en enkelt euro til en kop kaffe…

Det behøver heller ikke at være ‘det nye’ og flunkende der giver de største rejseglæder. Faktisk er det ofte modsat, når man oplever at det gamle stadig fungerer fint, sådan med lidt patina på bagen. Vi elsker vist alle lidt nostalgi, og kan frydes over at besøge steder hvor tiden har stået stille. Som denne fine lastbil der efter 40-50 års tro tjeneste, stadig kører øl og vand ud i det centrale Montevideo.

Transporten under rejsen kan være en oplevelse i sig selv. Specielt togrejser kan give store rejseglæder. Hvad enten det er den lille, lokale nærbane i det nordlige Spanien eller det store ‘Tren Patagónico’ der krydser den argentinske pampas, så giver toget et behageligt rejsetempo – og så møder man som regel en masse skønne og sjove mennesker ombord. Vi er blevet så vant til at køre i biler, at vi tror, vi slet ikke kan undvære dem. Men det giver en vis frihed, at hoppe på toget, bussen eller at spænde vandrestøvlerne på. Og frihed, det er faktisk en god ting at have med på rejsen…

Langs de smukke vandrestier i Asturias kan man hverken bruge bil, tog eller bus – her skal man bruge fødderne…

Stramt planlagte og nøje tilrettelagte rejser, ender som regel med, at man kommer til at rejse med skyklapper på – og ikke er åben for afvigelser i tidsplanen. Spontane påfund på rejsen, og ændringer i rejseruten, kan ofte give sjove oplevelser man slet ikke havde forventet. Det gælder om at være åben overfor nye oplevelser, finde eventyrlysten frem – og så nogle gange bare dreje til venstre i stedet for til højre.

På rejsen mellem 2 byer i Uruguay, stod vi af i en lille by på halvvejen, vi ikke havde hørt om før. Et hyggeligt sted vi endte med at blive i flere dage – og hvor vi en dag mødte denne børnehave på tur, hvor alle ungerne havde fået besked på at holde fat i det tov læreren trak bag sig – så de ikke farede vild. Sådan – pædagogik så alle kan være med..

 

At blive inviteret til frokost, og så blive tilbudt ‘curanto’ tilberedt i en traditionel jordovn, er en af de rejseoplevelser man ikke kan planlægge sig til – men blot være heldig at rende ind i…

 

“At rejse er at leve”, var der en der sagde engang. Men at rejse, er også at se hvordan andre folk lever. At være åben over den verden man er rejst ud for at besøge. Huske at hilse på folk. Måske at blive budt indenfor, og opleve en gæstfrihed man ikke har oplevet før. Hvor stor poolen er, hvor mange stjerner restauranten har, eller hvor man finder en dansk bager – er jo egentlig ligegyldigt. Men at få nye bekendtskaber og venner – uanset om det er Benalmádena, Buenos Aires eller Ballen på Samsø – er den slags oplevelser der give de største rejseglæder af dem alle.

Så uanset hvordan vi rejser ud i verden, så hop ud i den med åbne øjne og nyd den præcis som den er. For indimellem – så er den faktisk ikke så tosset endda..!

Go’ rejselyst – Buen Viaje!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *