Uimodståelige Asturias

Skønne og grønne Asturias. Simpelt, enkelt og smukt i ordenes bedste betydning. Stadig Spanien, men en helt anden verden. Keltisk kultur, grøn natur, landsbyer med 9 indbyggere, hjemmelavet mad på små kroer og masser af lange vandreruter langs en barsk og vanvittig smuk kyststrækning.

19,5 grader og let overskyede dage med et par enkelte regndråber. Igen; ikke Spanien som det plejer. Men forfriskende at besøge de nordspanske bakker og få en behagelig pause fra den andalusiske hede. Bare at betragte en asturiansk ko lave absolut ingenting – kan give fred i sjælen. Og så kommer man jo til at tænke på alle de gode oste der produceres heroppe.

Maden er som den er bedst på landet. Tung, ‘landlig’ og serveret i riiigelige portioner. På ‘Mesonin de Tere’ var der ikke så meget pjat. Dagens menu – produceret af kyndige hænder i landkøkkenet – koster 10 euro, inklusiv en flaske (udmærket) vin, vand og 3 retter ad libitum. En af den slags spisesteder hvor kromutter nærmest kommer og tørrer dig om hagen, om undrer sig over du ikke har spist op? Dejligt sted efter en lang vandretur – og en af den slags steder hvor 4. ret helt klar er en tiltrængt siesta. På et sted som dette, foretrækker folk for øvrigt den lokale ‘sidra’ – en frisk og tørstslukkende æblecider.

 

 

 

 

 

 

Overalt på landet ser man de gamle bygninger ‘Hórreos’. Det er små hytter, som regel bygget i ædelt træ som eg, og bygget i højden – som på stylter – for at kunne opbevare fødevarer og afgrøder på forsvarlig vis, fri for fugt og gnaverdyr. Bygningerne er fredede i Asturias og må kun holdes ved lige i original stand – og ikke konverteres til fx beboelse. Det giver landskabet en smuk patina – og giver den rejsende en fornemmelse af, at være tilbage i tiden.

Pilgrimsruten ‘El Camino de Santiago’ skærer gennem Asturias. Men der findes også et imponerede antal andre alternative vandreruter, der alle er flot anlagt og godt afmærket. Det er nemt at finde en rute der passer til ens temperament og fysik, og særdeles smukt at vandre gennem de asturianske landsbyer, op i bakkerne eller langs den vilde kyststrækning.

Mange af vandreruterne, er som at bevæge sig ud i eventyrland. Vilde kyster med klipper, fjorde og store bølger fra Biscayabugten, op og ned ad krogede stier og ind dybe skove. Pludseligt kommer man igennem en mindre landsby, derefter tilbage ud i de ‘vilde’ natur.

Flere store og imponerende huse kan ses flere steder på landet. De lokale fortæller, at det er asturianere der i de fattige tider omkring århundredeskiftet (og helt op til Francos tid) tog til Amerika for at finde lykken. Mange tog til lande som Mexico, Argentina og Chile, hvor de skabte store formuer, for så senere at vende hjem og bygge disse ‘slotte’ i deres hjemegn. Disse folk der rejste til Latinamerika kaldtes ‘indianerne’.

 

 

 

 

 

Der bor blot omkring 1 million i den lille region (faktisk kaldes det ‘fyrstedømmet’) Asturias, der til sammenligning med Andalucía (8,4 mill) får stedet til at føles som en tur til Himmerland eller Samsø. Selv om dette føles som en helt anden verden, så er vi faktisk kun omkring 1.000 km fra Costa del Sol i sydvest, og det halve fra det centrale Madrid. Der går direkte fly fra Madrid, Barcelona til hovedstaden Oviedo – og flyselskabet Vueling flyver direkte fra Malaga på mindre end halvanden time. Der er en del mindre toglinier i Asturias, hvilket gør den lokale transport nem og billig – ikke mindst hvis man ønsker at starte et sted – og benytte sig af de mange vandreruter til at gå til et andet.


For en anderledes og smuk spansk ferie eller rejseoplevelse – så velkommen til Asturias…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *