Jomfruer i olivenolien…?

 

Det emmer af noget eksotisk og sensuelt, eller måske guddommeligt? Navnet på de spanske olivenolier. Jomfru mig her og ‘virgen’ mig her. Og så dét der med ‘ekstra-jomfru’ – det ka’ man da ikke, kan man? Være ekstra-jomfru..?

Sorry guys, jeg ved godt der er visse associationer forbundet med ordlyden – men der ER altså ingen jomfruer i den spanske olivenolie. Ordet ‘jomfru’ har jo den traditionelle betydning af noget der er ‘rent’, ‘ubesmittet’ og purt. Her i Spanien kan man godt lide den slags gamle ordlyde – og når man på de spanske olivenolieflasker ønsker at betegne sin olivenolie som noget der besidder kyskhed, uskyld og renhed – ja, så er det olivenfrugterne man beskriver.

Virgin extra‘ er den fineste olie, og til den kræves oliven af højeste kvalitet. Frugten skal så presses, dekanteres og centrifugeres, for at adskille vandet fra olien, det er her man taler om den ‘første presning’ der er den fineste. Olivenfrugterne må ikke have nogen former for defekter og syreindholdet ikke må overstige 0,8 °. Men ikke nok med det. For at benytte den guddommelige betegnelse ‘virgen extra’ og samtidig stræbe efter den eftertragtede spanske blåstempling ‘Denominacion de Origen‘, skal olivenfrugten stamme fra det samme område som olien produceres i. Producenten kan altså ikke købe olivenfrugter udefra og så lave en ‘ekstra jomfru olie’ et andet sted. Olien skal produceres der hvor olivenfrugten dyrkes og presses af frugter der er repræsentative for netop dette geografiske område.

Derefter kommer den normale jomfruolie, altså den er ikke et kommet ekstra jomfruer i! Det er stadig en fin olie presset af kvalitetsfrugter, men hvor der dog tillades visse skønhedsfejl samt et højere syreindhold. Derefter findes der en række olier, der er blandingsolier. Det er olier der er baseret på en raffineret olie der er helt neutral og uden smag eller duft. Den neutrale olie tilsættes så jomfruolie, for at give karakter, smag og duft. Denne olie betegnes blot som ‘olivenolie’ og er den olie der sælges mest af på markedet.

Nå, men nu må vi heller ikke blive for videnskabelige – ‘Deres udsendte’ vil meget hellere overlade den slags til eksperterne. Der findes nemlig et hav af spanske vise mænd, organisationer, foreninger, kommercielle kamre, syndikater og lobby-foretagender, der ved alt hvad der er værd at vide om olivenolie – og er i stand til at klassificere de fine dråber ned i den mindste detalje og i forskellige kategorier. Men en ting er sikker: Spanien leverer op imod 50 % af al olivenolie i verden – så den store interesse og ekspertise har sin årsag. Spansk olivenolie er virkelig ‘serious business‘.

Men uanset hvilken olie man vælger, og om den er købt i fine specialforretninger eller hos den lokale olivenbonde langt ude i campoen, så er alle typer af olivenolie godt for helbredet. Det handler om antioxidanter, E-vitaminer og masser af de sunde fedtsyrer der holder fedtet nede og hjertet sundt. Desuden indeholder oliven stoffer som linolsyre og linolensyre, hvilket er celleopbyggende fedtstoffer der siges at kunne være med til at bremse cancer.

Så når spanierne bruger olivenolie til deres ristede morgenbrød i stedet for tandsmør – eller overhælder deres salater med den i stedet for en eller anden smagsforstærket og halvgiftig industridressing – så er der altså en fornuftig grund til det. Det er ikke bare billigere, der er sundere. Ægte jomfruer eller ej, så smager det godt – og ligger jo lige til højrebenet, hernede i det spanske klima.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *