‘Café Pendiente’

cafeEn ‘afventende kop kaffe’ – er et nyt udtryk her i Spanien, for at give en solidarisk kop kaffe til andre.

Det foregår på den måde at man går en på en café og køber sig en kop kaffe (som alle stort set gør hernede). I stedet for at betale 1 euro for kaffen, så kan du vælge at betale 2 euros – så har du betalt for en ekstra kop kaffe, som så senere vil komme en person til gode der ikke har råd til at købe en kop selv. En medmenneskelig handling, hvor man har mulighed for at være solidarisk med de mennesker der er kommet i klemme i krisen, til hjemløse, til ældre uden pension eller andre som ikke har råd til at nyde noget så almindeligt og basalt som en god kop kaffe. Værten på caféen holder styr på kafferegnskabet – og sætter en ære i at uddele en god kop kaffe til dem som trænger allermest.

Jeg har set fænomenet mange steder hernede, på de mange caféer og barer. Der står altid et skilt i vinduet, med teksten: ‘Café Pendiente’, og så ved folk hvad det drejer sig om.
En god og sund idé. Så simpelt og så alligevel så hjertevarmt. Og på en eller anden måde, så er den også bare typisk spansk, for det er ikke første gang jeg ser solidariske handlinger hernede. Det virker som om at medmenneskelighed er en ret udbredt tendens – og det er meget klædeligt, synes jeg.

Vi har også set indsamlingsdage i supermarkeder, hvor repræsentanter for diverse foreninger og hjælpeorganisationer står klar til modtage donationer fra folk i form af fødevarer. Og det er tydeligt at se, at folk gerne vil give. Jeg så et ægtepar der donerede en hel indkøbsvogn, propfyldt med lækkerier.

can-you-give-someone-a-helping-hand-429094631Forleden var vi til et stort musikarrangement med koncert og fællesspisning. Eventen var arrangeret af en organisation der hedder: ‘Arte contra el hambre’ (kunst mod sult), altså en gruppe af folk der kan få kunstnere med på idéen om at optræde gratis, der bliver lavet god mad – og så sælges der billetter hvor hele overskuddet går direkte til indkøb af mad og husholdningsvarer, som så fordeles lokalt til folk der akut har fået behov for hjælp. Og ved denne lejlighed kan vi virkelig tale om et godt overskud, fordi alle arbejder frivilligt. Musikerne optræder gratis og al den mad og drikke der sælges sådan en aften (og det er meget), er doneret af producenterne, lokale slagtere, bryggerier osv., selv koncertsalen er tilbudt uden omkostninger. Der er altså ikke brugt en eneste euro på arrangementet, der har slet ikke været penge på spil – alt er doneret, og alle har arbejdet frivilligt. Og tilslutningen til arrangementet var stort, masser af folk havde købt billet, alle spiste og drak og nød en festlig aften med masser af god flamenco musik.

Det virker faktisk som om det står rigtig skidt til med egoismen, mens dét her med solidaritet, støtte og medmenneskelighed – det er man altså rigtigt gode til i Spanien! ‘OLÉ’, siger jeg bare…